Nyitott göcs a faválaszték palástjára kiérő göcs, mely lehet egészséges, korhadó és korhadt.

Ein Astknoten, der an der Mantelfläche des Rundholzes sichtbar ist, wird als offener Astknoten bezeichnet. Er kann gesund, faulend und faul sein.

*

Surface knots are knots that run all the way to the surface of the bole. They may be sound, decaying and unsound knots.

 

 

Jellemzői

Az egészséges göcs korhadástól mentes, a korhadó göcs keresztmetszeti területének legfeljebb 1/3 részén, a korhadt göcs pedig több mint 1/3 részén korhadt.

 

Meghatározása

A nyitott, egészséges, korhadó és korhadt göcsök legkisebb átmérőjét mérjük, méretüket a legközelebbi kisebb (alacsony értékű) egész számra kerekítve egész centiméterben adjuk meg. A göcsöt körülvevő peremrész a göcs méretébe nem számít be. A göcs korhadt farészének hányadát szabad szemmel, vizuálisan állapítjuk meg.

 

Jelentősége

A göcsöknek kiemelkedő szerep jut a hengeresfa-választékok, a fűrészelt fatermékek és a furnérok minősítésekor egyaránt. Így alakjuk, egészségi állapotuk, mennyiségük, méreteik megengedett jellemzőit termékszabványok, gyártási előírások rögzítik.

 

Megelőzése

A törzsfában az ágak természetes tisztulásával (leszáradásával), ill. a fiatalkori nyeséssel a törzs alsó szakaszából szinte kizárható a beteg göcsök előfordulása (ez a szakszerű erdőművelés eredménye lehetne).

 


 

Elhalt ág csonkja nyitott göcsben

Nemesnyár deszka nyitott göccsel

 

 

Ágörv nyitott göcsei fenyőn

A nyitott göcsök lehetnek díszítőelemek is