A vízhajtás vékony ág a fatörzs palástján.

Der Wasserreisser ist ein dünner Ast am Holzstamm.  

*

Shoots are thin branches growing directly on the stem.

 

 

Jellemzői

A vízhajtások olyan vékony ágak, melyek az alvó rügyek aktivizálása által keletkeznek, pl. a hirtelen szabaddá vált és ezáltal erősebb fény hatásának kitett fánál. Ez magas életkor esetén is felléphet, pl. 80-tól 120 éves korig. Vízhajtás nagyon gyakori  tölgyön, szilen, juharon, égeren és vörösfenyőn. A furnéroknál és a fűrészáruknál az elhalt, elszáradt vízhajtások apró fekete pontokban jelentkeznek és ezáltal a választékot értéktelenné teszik. A tölgy hengeresfánál a maradványok a kéreg külső felületén kis kiemelkedésként, ún. szeg formájában jelentkeznek. A szeg az elhalt vízhajtás, melynek átmérője elérheti az 1 cm-t, és behatolhat a gesztbe is.

 

Meghatározása

A vízhajtás a fatörzs palástján apró ághelyek, dudorok, a feldolgozott faanyagon pedig fekete pontok (foltok) formájában jelentkezik. Mértékét az általa elfoglalt felület nagyságával lehet jellemezni.

 

Jelentősége

A furnérgyártásnál a vízhajtások (fekete pontok) a furnért használhatatlanná teszik, és jelentősen csökkentik a fűrészáru, parkett fríz értékét is. Gyakorlati jelentősége a tölgyeknél különösen nagy, mivel a fekete „szegek” behatolhatnak a gesztbe is..

 

Megelőzése

Nem szabad hirtelen fényhatásnak kitenni a fent felsorolt fafajokat, a gyérítéseket (a faállomány ritkítását) óvatosan, fokozatosan kell végrehajtani.

 

 


 

Vízhajtás csoportok mézgás éger törzsén

Vízhajtások bükkön

 

 

Vénic szil vízhajtásai

Gyertyán törzs vízhajtásai