A hengeresfa választékok bütüjén két repedés típus figyelhető meg: bél- vagy sugárirányú repedés és gyűrűs elválások. Bélrepedés alatt a béltől kiinduló sugárirányú repedéseket értjük. 

An der Hirnfläche von Rundhölzern sind zwei Risstypen zu beobachten: der Kernriss (auch Radial- oder Sternsriss) und die Ringschäle. Kernriss nemmt man dem von Mark entspringenden Radialriss.

*

Two types of cracks occur on the cross-section of roundwood: radial splitting and shakes. Radial splitting is splitting that starts from the pith and runs radially outwards.

 

 

Jellemzői

A bél- vagy sugárirányú repedés a béltől kiinduló sugárirányú, a fa hossztengelyének irányában jelentős kiterjedésű repedés. Élő fában keletkezik és a kitermelés után mérete jelentősen megnövekszik. Az egyszerű bélrepedés (gesztrepedés) a hengeres faanyag bütüjén egysíkban elhelyezkedő, egy vagy két repedésből álló sugárirányú repedés. Az összetett (csillagos) bélrepedés a hengeres faanyag bütüjén különböző síkban kialakult, több repedés. Méreteiket illetően a bélrepedések általában keskenyek és rövidek, esetenként azonban sugárirányban a geszt és a szíjács határát is elérhetik, hosszúságban pedig a bütütől akár több méter hosszban is húzódhatnak.

 

Meghatározása

Az egyszerű és összetett bél- vagy sugárirányú repedések méreteként

·                a repedés legnagyobb sugárirányú szélességét 0,1 cm-re kerekítve;

·                vagy a repedések kiterjedésével érintett metszet legkisebb vastagságát (lásd ábra) (lineáris méreteivel vagy a megfelelő bütüátmérő hányadában) adjuk meg.

 

Jelentősége

A bélrepedések mennyiségüktől függően csökkentik a hengeresfa-választékok értékét. Jelentőségüket fokozza, hogy a tárolási, gőzölési, szárítási folyamatokban méretük lényegesen megnőhet.

 

Megelőzése

A tárolt, szárított, gőzölt tömörfa választékoknak (hengeresfa, fűrészáru) repedések ellen bizonyos mértékű védelmet nyújt:

·                a kezdődő repedések „S” kapcsozása (újabban műanyagból készült I kapcsokat használnak, melyeket a fűrész elvághat);

·                a bütüfelületek védőszeres kezelése (pl. paraffin, vagy műgyantarétegek kialakítása);

·                a bütüfelületek eltakarása (homloklécezés, leragasztás, stb.).


 

Csillagos repedések tölgyeken

 

 

 

Repedt felületek védelme kapcsozással

Egyszerű gesztrepedés tölgyön