A palást- vagy oldalrepedések a hengeresfa palástra vagy palástra és a bütüre egyaránt kiterjedő repedések.

Ein Seitenriss entsteht an der Kante der Stirnfläche und breitet sich sowohl längs über die Mantelfläche als auch quer über die Schnittfläche aus.

*

Splitting that extends to the side or both the cross section and the side of the bole is called face split.

 

Jellemzői

Két csoportjuk van: fagyrepedés és száradási repedés. A fagylécnek is nevezett fagyrepedést elkülönítetten tárgyaljuk. A villámsújtás is gyakran okozhat palástrepedést.

A száradási repedés a palásttól sugárirányban befelé haladó repedés, amely a kitermelt faanyagban a száradás hatására keletkezik. Két formája van: felületi és mély.

A felületi (sekély) repedés palást repedés, melynek mélysége nem haladja meg: 70 cm rönkátmérőig a bütüátmérő 1/10-ét; 70 cm rönkátmérő felett legfeljebb 7 cm. A mély repedés a választék bütü átmérőjének 1/10-ét meghaladó mélységű palástrepedés a legfeljebb 70 cm átmérőjű rönkben, illetve 7 cm-nél mélyebb repedés a 70 cm-nél nagyobb rönkben. Az átmenő repedés a választék oldalfelületét kétszer érintő a keresztmetszeten áthaladó palástrepedés, ezt hasadásnak nevezik.

Sajátos palástrepedések keletkezhetnek a fenyőfélék törzsén az állandó erős szélhatás által okozott hajlító igénybevétel hatására. Az ilyen „szélnyomásrepedések” főleg a nyomottfában képződnek úgy, hogy a törzs hajlásakor váltakozva húzó- és nyomófeszültségek lépnek fel. A faanyag húzószilárdsága 2-3-szorosa a nyomószilárdságnak, s így az állandó erős igénybevétel hatására a nyomott részben jön létre tönkremenetel palástrepedés formájában. E fahiba különösen sújtja a kevésbé sudarlós, hajlékony fenyőtörzseket. A faanyag rosttelítettségi határ alá történő száradása után – a zsugorodási feszültségek hatására – legkönnyebben a felszíni palástrepedések alakulnak ki. Természetes száradáskor, tároláskor ezeket naprepedéseknek is nevezzük.

 

Meghatározása

A palást- vagy oldalrepedések mélységét és hosszúságát mérjük (lineáris méretükkel vagy a választék mérethányadában adjuk meg). Ha a választék sajátossága indokolja, elegendő az említett paraméterek egyikének mérése is.

 

Jelentősége

Ezen repedések a rendszeresen előforduló fahibák közé tartoznak. Intenzív szárítási és gőzölési menetrendek alkalmazása esetén különösen gyakori a kialakulásuk. Csökkentik a továbbfeldolgozás (fűrészelés, gyalulás stb.) kihozatalát, mérsékelik a szerkezeti faanyagok szilárdságát, rugalmasságát.

 

Megelőzése

A tárolt, szárított, gőzölt tömörfa választékoknál (hengeresfa, fűrészáru) e repedések ellen bizonyos mértékű védelmet nyújt:

·                a kezdődő repedések „S” kapcsozása;

·                a bütüfelületek védőszeres kezelése (pl. paraffin, vagy műgyantarétegek kialakítása);

·                a bütüfelületek eltakarása (homloklécezés, leragasztás, stb.)

·                fedett színekben való tárolás;

·                lassú, kíméletes szárítási és gőzölési menetrendek alkalmazása.


 

Száradási palástrepedések tölgyön

Különböző méretű palástrepedések száradás hatására

 

 

 

Palásrepedés mérése

 

Bélrepedéssel kombinált száradási palástrepedések