Fagyrepedés a hengeres faválaszték jelentős hosszúságára kiterjedő sugárirányú palástrepedés, amely a szijács felöl a bél felé, és a fa hossztengelyének irányában terjed.

Frostriss ist ein Seitenriss, der bedeutende Längen entlang des Stammes verlaufen kann, der den Splint erfasst und manchmal über den Kern bis zum Mark reicht.

*

Frost splitting is a radial face split that extends to a substantial portion of the bole, propagating from the sapwood towards the heartwood and along the length of the stem.

 

 

Jellemzői

Élő fában alacsony hőmérséklet (erős fagyok) hatására keletkezik és a károsítás többszöri megismétlődése esetén jellegzetes kísérője a benövés helyén kialakult bemélyedés és peremképződés. A fagyrepedés jellemzője, hogy a repedéseket a kallusz többnyire benövi (benőtt fagyrepedés), de ismételt fagyhatások következtében a repedések kiújulhatnak (nyitott fagyrepedés). A kallusznövekedés eredményeként a törzs hosszirányában kialakult ormókat fagylécnek nevezzük. Kialakulása kemény hidegekben a nedves szijácsfa megfagyásával magyarázható. Különösen jellemző a csertölgyre, gyakran előfordul a szelídgesztenyén, tölgyeken, szileken, a nyárakon, füzeken, a dión és a hársakon. Ritkán jelentkezik bükknél, nyírnél, a fenyők közül leginkább a kis gyantatartalmú jegenyefenyőnél fordul elő. 

 

Meghatározása

A fagyrepedések mélységét és hosszúságát mérjük (lineáris méretükkel vagy a választék mérethányadában adjuk meg). Ha a választék sajátossága indokolja, elegendő az említett paraméterek egyikének mérése is.

 

Jelentősége

A fagylécesség komoly értékcsökkentő fahiba, gyakran jár együtt gombafertőzéssel is. A fagyléces törzsszakaszból megfelelő kihozatallal furnér- és fűrészáru nem termelhető.

 

Megelőzése

Gyakorlatilag nem megoldható. Mérséklése azonban lehetséges a fafaj-összetétel változtatásával (pl. a nyárfajták közül az óriás nyár különösen hajlamos a fagyrepedésre).

 

Fagyrepedések mérése

 


 

Széles fagyrepedés tölgyön

Fagyléces cseresznye

 

 

Cser rönk fagyrepedése és keresztmetszete

Bükk fagyrepedése