Az élő fák növekedési sajátosságaiból adódóan a törzs átmérője a csúcs felé fokozatosan csökken, tehát gyakorlatilag csonka kúp alakú (sudarlós).

Es ist die Folge des Baumwachstums, dass der Stammdurchmesser von unten zur Krone hin graduell abnimmt. Dementsprechend nimmt der Stammkörper die Form eines länglichen, gestutzten Kegels an.

*

According to the growth pattern of trees, stem diameter gradually decreases towards the top, i.e. the stem’s shape is in effect a truncated cone (tapering).

 

 

Jellemzői

A törzsátmérő folyóméterenkénti csökkenése cm-ben a sudarlósság mértéke, de kifejezhető százalékban is, ekkor sudarlóssági vagy vékonyodási százalékról beszélünk. A vékonyodási százalék a fafajtól és az átmérőtől függ. Sudarlóssági fahibának számít a fenyők esetében az 1 cm/fm-t, a lombos fafajoknál pedig az 1,5 cm/fm-t meghaladó vékonyodás.

 

Meghatározása

A sudarlósságot a választék alsó és felső bütüjén mért átmérő különbségével határozzuk meg és a választék 1 m hosszú szakaszára cm-ben vagy százalékban adjuk meg. Terpeszes darabnál az alsó átmérőt a vágáslap fölötti 1 m magasságban mérjük.

 

Átmérőcsoport [cm]

Kemény lombos

Lágy lombos

Fenyők

20-29

0,5-1,0

0,6-1,2

0,4-0,8

30-39

1,0-2,0

1,2-2,4

0,8-1,6

40 felett

1,5-3,0

1,8-3,6

1,2-2,4

 

Átlagos vékonyodási értékek (%-ban)

 

Jelentősége

A sudarlósság növekedése jelentősen rontja a fűrészipari feldolgozás kihozatalát és mérsékli – a kikerülhetetlen rostátvágások miatt – a fűrészáru szilárdságát (minőségét) is.

 

Megelőzése

A faállomány megfelelő sűrűségének és a termőhellyel összhangban álló fafajösszetételnek a biztosításával a sudarlósság mérsékelhető. A gyengébb termőhelyeken – a kisebb famagasságokkal összhangban – a kitermelt hengeresfa választékok sudarlóssága mindig nagyobb.


 

Sudarlós törzsek egy út mentén

 

 

Sudarlós amerikai kőris egy fasorban