A terpeszesség (tővastagodás) a hengeres fa tőrészének erőteljes olyan megvastagodása, amikor a tőrész alsó bütüjének átmérője a vágáslap fölött 1 m magasságban mért átmérőnek legalább 1,2-szerese.

Stockanschwellung (Wurzelanlauf) ist eine kräftige Verdickung  des Stammfußes. Sie wird als Fehler erkannt, wenn der mittlere Durchmesser des unteren Stammendes jenen gemessen in einem Meter darüber um das 1,2-Fache übersteigt.

*

A buttress (or widened base) is the intensive widening of the base of the stem, when the diameter of the tree’s lowest cross section is at least 1.2 times of that measured at 1m height.

 

 

Jellemzői

A hengeres alakú terpeszességnél a megvastagodott tőrész keresztmetszete kör alakú, és a barázdált (bordás) terpeszességnél a tőrész keresztmetszete csillagos alakú, bordás. A tőterpesz leggyakrabban fafaji sajátosság, bár kisebb-nagyobb mértékben szinte minden fafajnál előfordul. A trópusi fafajok különösen erős, bordás tőterpesszel rendelkeznek.

 

Meghatározása

A hengeres és barázdált (bordás) terpeszességet az alsó (terpeszes) és az e fölött 1 m magasságban mért átmérők különbségeként mérjük (lineáris méretével vagy a bütü átmérőjének hányadosával adjuk meg). Megengedett a barázdált (bordás) terpeszesség mérése az alsó bütü legnagyobb és legkisebb átmérőjének különbségeként, lineáris méretekkel vagy az átmérő hányadosával megadva.

 

Jelentősége

A keretfűrészek és hámozógépek kímélése céljából a technológiai utasítások sok esetben javasolják a terpeszes rönkvégek levágását. Ezáltal viszont a legértékesebb, nagy göcsmentes résszel rendelkező, szép rajzolatú törzsrész kerül eltávolításra! Sokkal gazdaságosabb – bár munkaigényes – a rönkpalástról a kiálló terpeszek lefaragása, lefűrészelése.

 

Megelőzése

A faállomány megfelelő sűrűségének kialakításával a terpeszesség mértéke némileg csökkenthető.

 

 

 

Terpeszesség mérése a – hengeres alakú terpeszesség;
 b – barázdált (bordás) terpeszesség

 


 

Fertőzés hatására kialakult terpesz tölgyön

Kocsányos tölgy terpeszessége

 

 

Vénicszilen gyakran kialakul tőterpesz

 

 

Fenyőkön is előfordulhat terpesz