A külpontosság a törzs keresztmetszetének a köralaktól való eltérése, ovalitása, ahol a legkisebb és a legnagyobb sugár között jelentős különbség van.

Exzentrizität ist wo der Querschnitt von dem Stamm an der Kreisform abweicht, seine Ovalität, dessen zwischen kleinsten und größten Radius bedeutenden Unterschied gibt.

*

Eccentric growth is a disparity of the stem’s cross-section from circular (ovality), its smallest and largest radii being significantly different.

 

 

Jellemzői

Leggyakrabban aszimmetrikus növekedésre vezethető vissza. A bélnek a törzs keresztmetszet középpontjától való eltávolodása minden fafajnál előforduló fahiba. A külpontosság nagyságának megállapításához meghatározandó a keresztmetszet bélen áthaladó szimmetriatengelye. Ennek felezőpontja és a bél közötti távolság adja a külpontosság abszolút értékét.

 

Meghatározása

A törzs ovalitását a legkisebb és legnagyobb átmérő közötti különbségként mérjük, lineáris mérettel vagy az átmérő hányadában adjuk meg.

Jelentősége

A külpontosság hatására eltérő évgyűrű- és pásztaszélességek alakulnak ki a keresztmetszet két oldalán, ezek pedig eltérő fizikai tulajdonságokat eredményeznek. A nagyobb mértékű külpontosság (kb. 20% feletti) általában együtt jár a „reakciófa” (lombosfáknál „húzottfa” fenyőknél „nyomottfa”) képződésével. A külpontos keresztmetszet – a fatest fizikai inhomogenitása mellett – kedvezőtlen a furnérhámozás és a fűrészipari feldolgozás kihozatala szempontjából is. Furnérhámozásnál a geometriai középpontot kell figyelembe venni az optimális kihozatal érdekében.

 

Megelőzése

A korai egyenletes korona kialakítással és szakszerű, zárt erdőneveléssel a külpontos törzs képződése mérsékelhető. A faállomány megfelelő fafaj-összeállítása a helyi viszonyok (szélhatás, hónyomás) figyelembevételével (pl. fenyő és lombelegyes állományok létesítése).


 

Külpontos fenyő törzsek

 

 

Enyhén külpontos vadcseresznye korong

Külpontos cser rönk