Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves növekedés következtében eltér az egyenestől.

Krümmung bedeutet die Abweichung der Längsachse des Rundholzes von der Geraden infolge bogenförmigen Wachstums. 

*

Curvature is observed when the long axis of the tree is not straight.

 

 

Jellemzői

Az egyszeres görbeség egyetlen behajlással, az összetett görbeség a faanyag görbesége egy vagy több síkban két vagy több behajlással jellemezhető. A görbeség egyes fafajoknál faji jellemző, mint pl. a vörösfenyő kard alakú törzsformája.

 

Meghatározása

Az egyszerű görbeség méreteként a legnagyobb görbület helyén a választék behajlásának húrmagasságát mérjük és a behajlás 1 m-ére egész cm-ben vagy a behajlás hosszának százalékában adjuk meg. Az összetett görbeséget az egyszerűvel azonos módon mérjük és a legnagyobb behajlással jellemezzük. Egyidejűleg megadjuk a görbületek számát, valamint azt, hogy azok egysíkban vagy térben helyezkednek-e el.

 

Jelentősége

A kidöntött törzseknél a választékolás (hossztolás) végrehajtásakor döntő szempont a görbeség kedvezőtlen hatásának mérséklése. Fűrészipari feldolgozásra és furnérgyártásra térgörbe anyag nem kerülhet.  A görbeség csökkenti a termékkihozatalt és a rostok átvágása miatt a szilárdságot.

 

Megelőzése

A faállomány zárt állományban nevelésével, korai egyenletes fakorona kialakítással és rendszeres koronaápolással a görbe törzsek képződése mérsékelhető. A faállomány összetételének (fafaj, elegyarány) megfelelő kialakítása a helyi viszonyok (szélhatás, hónyomás) figyelembevételével.

 

 

 

Görbeség mérése: a – egyszeres görbeség; b – összetett görbeség

 


 

Görbe fehér nyár törzs

Mocsaras területen álló görbül fehér nyárak

 

 

Többszörösen görbül törzs

Görbe akác törzs