Az álgeszt a fatest nagyméretű, szabálytalan alakú, az évgyűrűhatárokat általában nem követő rendellenes elszíneződése.

Der falsche Kern (Rotkern) ist eine großflächige, unregelmäßige Verfärbung der Kernbereiche des Stammes, dabei verläuft die Grenze des Farbkerns nicht entlang eines Jahrrings.

*

Red heartwood is an expansive, irregular, abnormal discolouration of the xylem that does often not follow the annual rings.

 

 

Jellemzői

Könnyen felismerhető a színes geszttel nem rendelkező fafajoknál (pl. bükk, juhar, gyertyán, nyír, hárs). Előfordul azonban a színes geszttel rendelkező fáknál is (pl. tölgyek, cser, nyárak, kőris, dió stb.), ezeknél a geszt és álgeszt elkülönítése nehézséget jelenthet. Alapvető különbség: az álgeszt nem követi pontosan az évgyűrűhatárokat, a valódi geszt pedig minden esetben. A hazai fafajok közül álgesztesedésre különösen hajlamosak a cser, a bükk és a nyárak. Az összefüggő központos álgeszt mellett előfordulnak felhő alakú és szabálytalan formájú rendellenes elszíneződések is. Az egészséges álgeszt mellett megkülönböztethető az ún. csillagos álgeszt, mely már gombafertőzött, és korhadó faanyagot is tartalmaz. Az ilyen anyag korhadt fának tekinthető.

 

Meghatározása

Az álgeszt méreteként

ˇ                     a fahiba által érintett metszet legkisebb vastagságát mérjük (lineáris méreteivel vagy a bütü átmérőjének hányadában adjuk meg).

ˇ                     vagy a fahiba által elfoglalt zóna területét határozzuk meg (a károsított bütü területének százalékában megadva).

Jelentősége

Az álgesztnek a valódi gesztnél általában valamivel nagyobb a repedési és vetemedési hajlama, nehezebb telíteni és ragasztani. Az álgesztes fa általában sűrű, tartós. Szilárdsági jellemzői szintén kedvezőek, bár nyírószilárdsága valamivel elmarad a hibamentes fáétól. Az egészséges normál álgeszt elsősorban esztétikai hibának tekinthető.

 

Megelőzése

Az álgesztesedés folyamatában a kor és a termőhelyi tényezők is szerepet játszanak. Tehát alacsonyabb vágáskor és optimális termőhely esetén kevésbé képződik. Az álgesztes faanyag színe gőzöléssel, termikus kezeléssel és pácolással homogenizálható.

 

Álgeszt mérése