Csavartrostúság, másnéven ferdeszálúság, illetve csavarosság esetén a rostok a hengeresfa palástján az alkotótól eltérő irányú, spirális lefutásúak.

Bei Drehwüchsigkeit, auch Schieffaserigkeit genannt, werden die Fasern spiralförmig im Baumkörper um die Stammachse angelegt.

*

Twisted grain or spiral grain occurs when the grain orientation deviates from the axial, and runs in a slanting, spiral direction.

 

 

Jellemzői

Legtöbbször már kívülről, a kéregcserepek, repedések csavarodó lefutása alapján felismerhető. Jól láthatóvá válik a kéreg lehántása után a száradás során, vagy hasítási próbáknál.

 

Meghatározása

Mértékét vagy a hosszegységre eső szögelfordulással, vagy a csavarossági százalékkal határozzák meg. Az utóbbi az elcsavarodás ívhossz és a hengeresfa hossz hányadosa. A paláston a legjellegzetesebb 1 m-es szakaszon, mint a választék hossztengelyétől való eltérést mérjük: kéregben termelt választék esetén a kéregbarázdák, kérgezett választékon, a rostirány alapján. Százalékban vagy egész cm-ben fejezhetjük ki.

Jelentősége

A ferdeszálú faanyag jelentősen veszít értékéből. A ferdeszálúságból eredő rostátvágások nemcsak a megmunkálást nehezítik, hanem jelentősen csökkentik a faanyag szilárdságát, rugalmasságát is.

 

Megelőzése

Többnyire fafaji sajátosság (pl. gyertyán, vadgesztenye), de a kialakulása ökológiai hatásoktól (pl. fagyzugos helyek) is függ, ezért telepítéskor körültekintően kell eljárni. Optimális termőhelyen kisebb mértékben jelentkezik.

 

 

Ferdeszálúság mérése


 

Csavart szil törzs

Csavart növekedésű gyertyán

 

 

Jól látszó csavarodottság a vadgesztenye kéregcserepein

Csavarodott gyertyán törzs