Nyomottfa vagy vaseresség a fenyők jellegzetes reakció fája, az évgyűrűk belsejében jelentkező igen sűrű vörösesbarna szövetrész (melyek színét a rendkívül széles késői pászták okozzák).

Druckholz (Rotholz) oder Buchsigkeit ist das charakteristische Reaktionsholz von Nadelhölzern. Bezeichnend ist das rotbräunliche Gewebe, das durch die Farbe des außergewöhnlich breiten Spätholzzonen verursacht wird.

*

Compression wood is the typical reaction wood of conifers, a very dense, reddish-brown tissue inside the annual rings (the dark colour is caused by the extremely wide latewood).

 

Jellemzői

Általában a külpontos törzsek nyomott oldalán keletkezik. A nyomottfa könnyen felismerhető a luc- és jegenyefenyőknél, de a színes gesztű, és a nagy későipászta arányú fafajoknál (pl. a vörös-, erdei-, feketefenyő); a helyi vaseresség megállapítása nehézséget okozhat.

 

Meghatározása

Mérése a kiterjedés területének meghatározásával történik, és kifejezhető %-ban is a teljes felülethez viszonyítva.

 

Jelentősége

A nyomottfa kb. 10 %-kal kevesebb cellulózt tartalmaz, jelentősen megnő a lignin részaránya, s ezzel függ össze vöröses színe. A nyomottfa sűrűbb, kevésbé rugalmas, és így mechanikai megmunkálása nehezebb. A fatestben belső feszültségek alakulnak ki: különösen a rostirányú zsugorodás növekszik, ez hosszirányú vetemedést okoz. Így a fűrészipari (szerkezeti) alapanyagok egyik veszélyes fahibájának tekinthető.

 

Megelőzése

Korai egyenletes korona kialakítással és szakszerű, zárt erdőneveléssel a reakciófa képződése mérsékelhető. A faállomány megfelelő fafaji összeállítása a helyi viszonyok (szélhatás, hónyomás) figyelembevételével (pl. fenyő és lombelegyes állományok létesítése).

 

Külpontos törzs nyomott oldala


 

Nyomottfa megjelenése lucon

 

 

Nyomottfa széles késői pásztái