Hullámos rostlefutás, a rostok elrendeződése hossz-, és keresztirányban egyaránt hullámos, szabálytalan görbét követ.

Wimmerwuchs bedeutet den wellenförmigen Verlauf von Fasern im Baumkörper sowohl längs als auch periferial.

*

Wavy grains: grain arrangement follows an irregular wavy pattern both longitudinally and across the length.

 

Jellemzői

A hullámos, szabálytalan rostlefutásnak 3 típusa van: hullámosság, fodrosság, csomorosság. A hullámosságnál a bélsugarak síkjában (sugármetszet) a farostok hullámvonalban görbülnek. A hullámok általában rövidek (2-4 mm) és kicsiny (1-3 mm) amplitúdójúak, de előfordulnak több centiméteres hullámok is. A hullámosság leginkább a törzs alsó szakaszában jelentkezik és szélhatásra kialakuló ingamozgással magyarázható. Jellemző a kőrisekre, dióra, gyertyánra, juharokra, nyírre, rezgőnyárra. A fodrosság térbeli hullámosság. Csomorosságnak nevezzük a fatestben lévő alvó (adventív) rügyek, kisebb göcsök körül kialakuló, a rostokkal párhuzamos síkban jelentkező rajzolatokat. Jellemző a juharokra, a fekete nyárra, nyírre, stb.

 

Meghatározása

A hullámos rostúság mértékét a vágáslap sima és hullámos részének %-os arányával kell kifejezni.

 

Jelentősége

A hullámosság, fodrosság, csomorosság a szerkezeti faanyagoknál kedvezőtlen, mivel mérsékli a mechanikai szilárdságot. Ezen szöveti elváltozások azonban leggyakrabban növelik a fa értékét: esztétikus megjelenést kölcsönöznek a látható tömörfa bútorelemeknek és a furnérozott felületeknek. A hegedűgyártáshoz a hullámos és a csomoros juhar („madárszemű jávor”) nélkülözhetetlen.

 

Megelőzése

A szélhatás a szakszerű telepítéssel csökkenthető, bár egyes fafajoknál (pl. juhar, feketenyár) a fatermék gyártáshoz ezen fahibák esztétikailag előnyösek. Így a fekete nyáraknál ilyen célú erdészeti fajtanemesítés is folyik.

 


 

Csomoros fekete nyárak

 

 

Hullámos rostlefutás megjelenése

Csomorosság megjelenése