A héjaszás (száraz oldal): a fa növekedése, sérülése során elhalt, a palást felületén bemélyedt, leváló kéregrészek (minimum 2 cm szélességben). A szíjácsba is behatolhat.

Dörrrisse sind abgestorbene Rindenpartien mit mindestens 2 cm Breite auf der Stammmantelfläche. Sie können in den Splint hineinreichen.

*

A sunken portions of the tree’s surface, at least 2 cm in width, that underwent superficial necrosis during growth is called drought shake of bark. It may penetrate the sapwood.

 

 

Jellemzői

Legtöbbször kéregleválással is jár. Keletkezésének oka gyakorta az erős napsugárzás (pl. nemesnyár fafajtáknál), de kiválthatják külső mechanikai hatások (erdei gépek, csülkös vad okozta kéreghántás, biológiai károsítók és erdei tüzek) is. A fenyőknél erős sebzési (traumás) elgyantásodással is járhat.

 

Meghatározása

A héjaszás (száraz oldal) méreteként a legnagyobb mélységet, szélességet és hosszúságot mérjük (ezeket lineáris méretükkel vagy a választék méreteinek hányadában adjuk meg). Ha a választék sajátossága indokolja, elegendő az említett paraméterek egyikének, vagy két paraméternek mérése is.

Héjaszás (száraz oldal) mérése

 

Jelentősége

A héjaszás csökkenti a fűrész- és furnéripari kihozatalt. A károsodott felület gyakran fertőzési kaput biztosít a gombakárosítóknak.

 

Megelőzése

A külső mechanikai hatásoktól óvni kell a fatörzset. Az erős napsugárzásra érzékeny fafajoknál kerülni kell a faállomány erős megbontását.


 

Sebzés okozta héjaszás

Kéregelhalás fenyőkön is tapasztalható

 

 

Nyárakon gyakran találhatunk héjaszást