A kéregbenövés a paláston sugárirányba résszerűen behatoló nyílással kísért benőtt vagy részben benőtt seb, belseje kéreggel vagy elhalt szövetmaradványokkal van kitöltve

Rinde kann in Wunden oder Spalten der Mantelfläche hineinwachsen und vom Holz umschlossen werden. Die Einwuchstasche ist mit Rinde, abgestorbenen Geweberesten und Wundgewebe ausgefüllt.

*

Inbark is an open or closed, partially or fully ingrown wound, protruding radially inward from the superficies, filled with bark or necrotic tissue.

 

 

Jellemzői

A kéregbenövések ág összenövésekkel és az élő fák külső sérüléseivel állnak kapcsolatban. Az elhalt felületet a környező fapalást vagy teljes mértékben benövi (zárt benövés), vagy csak részlegesen, kisebb bemélyedést hagy nyitva.

 

Meghatározása

A kéregbenövés méreteként

·                a fahibával érintett metszet legkisebb vastagságát mérjük (lineáris méretével vagy a megfelelő bütü átmérőjének hányadában adjuk meg).

·                vagy a mélységét és hosszúságot mérjük (ezeket lineáris méretükkel vagy a választék méreteinek hányadában adjuk meg).

Ha a választék sajátossága indokolja, elegendő az említett paraméterek egyikének mérése is.

 

Kéregbenövés mérése

 

Jelentősége

A kéregbenövés torzítja az évgyűrűszerkezetet, összefügghet gombás elszíneződések, fertőzések keletkezésével, és a fenyőknél gyantatáskák képződését okozhatja. A kéregbenövés igen gyakori – esztétikai és mechanikai szempontból egyaránt értékcsökkentő – fahiba. Jelenléte a fatermékek többségénél nem megengedett, így eltávolítása csökkenti a kihozatalt.

 

Megelőzése

A fatörzset védeni kell a külső sérülésektől.

 

Kéregbenövés keresztmetszete tölgy rönkön

Mechanikai sérülés után képződő kéregbenövés

 

 

Kéregbenövés, mely korhadásba fordul át

Kéregbenövés megjelenése deszkán