A hengeresfák palástján előforduló rákos daganatok, kinövések valószínű okozói a külső sérüléseket fertőző baktériumok és gombák.

Krebsbeule kommt an den Mantelflächen von Stämmen vor. Als wahrscheinliche Verursacher gelten  Bakterien und Pilze, die Verletzungen infizieren.

*

Cancerous tumours and bulges occurring on the outside of trees are probably caused by external wounds, bacterial and fungal infections.

 

 

Jellemzői

A felületi fatest (kambium) sérülések a legegyszerűbb esetben csak egy egészséges hegesedési szövetet – kalluszt – eredményeznek. Ez a szövet differenciálódhat fa- és háncselemekké, felületén pedig héjkéreg is létrejöhet. A kisebb sebeket (pl. ághely) az osztódó – differenciálódó képességét megőrző kallusz folyamatosan benövi, a seb begyógyul. A sebszövetek a fenyőknél rendszerint elgyantásodnak, lombos fáknál pedig nagy mennyiségben tartalmaznak károsításokra igen érzékeny faparenchimákat. A rákos daganatok sebszövete hullámos, szabálytalan rostszerkezetű, s a sebzési reakciók biokémiai folyamatainak következtében a seb környékén a fatest elszíneződése is megfigyelhető. A mechanikai sebzések mellett rákos daganat képződését elősegítő fertőzési kaput jelentenek az eltávolított vagy leszakadt ágak helyei is.

 

Meghatározása

A rák vastagsága alatt a palást síkjában fekvő és a rák magasságában húzott párhuzamos egyenesek közti távolságot értjük.

 

Jelentősége

A rákos farész egyrészt szerkezeti célra használhatatlan, másrészt – ha korhadt részeket nem tartalmaz – különleges esztétikai megjelenése miatt gyakran felhasználják egyedi bútorok, dísztárgyak készítésére. A rákos fa térfogatát formája miatt mérni nagyon nehéz és ezért tömegméréssel értékesítik.

 

Megelőzése

A fatörzseket védeni kell a külső sérülésektől, baktérium- és gombafertőzésektől.


 

Akác rákos daganata

Daganat előfordulás nyíren

 

 

Bükk rákosodása

Rákosodás tölgyön