A holdgyűrű, vagy belső szijács a gesztben egy teljes vagy részleges gyűrű jelenléte, melynek színe és tulajdonsága megegyezik a szijácséval.

Ein innerer Splint oder Mondring zeigt sich im Holzkern als unverkernte, ringförmige Gewebepartie, welche mit dem Splint an Farbe und in Eigenschaften übereinstimmt.

*

Internal sapwood or double sapwood is the presence of a full or partial annual ring within the heartwood, with the appearance and characteristics of sapwood.

 

 

Jellemzői

A tölgynél, diónál és vörösfenyőnél gyakorta előforduló fahiba. Tulajdonsága hasonlít a szijács fára: kevésbé tartós és kemény, mint a környező gesztrészek. A belső szijács különösen a szabad állásban növő törzseknél fejlődik ki. Keletkezését a kambium – nagy hideg miatti – rendellenes működésével, a több évig szünetelő gesztesedéssel magyarázzák. A belső szijács mértékét a gyűrű vastagságának a geszt átmérőjéhez való viszonyításával határozzák meg. A belső szíjácshoz hasonló, de sötét színű gyűrűk figyelhetők meg a károsodott, pusztuló tölgyállományok gesztfájában.

 

Meghatározása

A belső szijács méreteként

·                a szijácsgyűrű külső átmérőjét és a gyűrű szélességét mérjük (lineáris méreteivel vagy a bütü átmérőjének hányadában adjuk meg).

·                Ha a választék sajátossága indokolja, elegendő az említett paraméterek egyikének mérése is.

 

Jelentősége

Ezen fahiba miatt a fa kevésbé tartós és kemény, mely a felhasználhatóságát korlátozza. Esztétikailag is kedvezőtlen (pl. furnér gyártás, tömörfa bútorelemek).

 

Megelőzése

A belső szijács különösen a szabad állásban vagy fagyzugos helyeken növő törzseknél fejlődik ki, erre a telepítés alkalmával ügyelni kell.

 


 

Tölgyben kialakult szabályos belső szíjács

 

 

Holdgyűrű az ecetszömörce színes gesztjében

Általánostól eltérő holdgyűrű tölgyben