A rovaroknak a fatestben lévő, fajra jellemző, járatszerű rágásait nevezzük rovarrágásoknak.

Die im Holzkörper gebohrten, oft artspezifischen Fraßgänge von Insekten werden als Frassbilder genannt.

*

Tunnel-like cavities in the xylem caused by insect bore are called insect boreholes

 

 

Jellemzői

A rovarrágások alakja, nagysága jellemző a különböző rovarfajokra. Felületi rovarrágás a faanyagba legfeljebb 2 mm mélyre, a sekély, vagy nem mély rovarrágás 2-5 mm mélyre, a mély rovarrágás 5 mm-nél mélyebbre hatoló járatokból áll. Kisméretű rovarrágásnál a faanyagba hatoló járatok felszíni nyílás átmérője legfeljebb 3 mm, nagyméretű rovarrágásnál pedig 3 mm-nél nagyobb.

 

Meghatározása

A felületi rovarrágást nem mérjük. Előfordulását megállapítjuk.

A sekély és mély rovarrágást változata szerint (kis-, és nagyméretű) számbavesszük és mérjük:

ˇ                a tömeges lokális fertőzés esetén a fertőzött zóna hosszúságát;

ˇ                az egyes elszórtan jelentkező, nagyméretű, mélyrehatoló járatok esetén a választék 1 m hosszú szakaszán előforduló járatok darabszámával jellemezzük a károsítás fokát.

 

Jelentősége

A farontó rovarok károsíthatnak az élő fákban, a rakodókon, rönktereken tárolt faanyagban és a beépített szerkezetekben, bútorokban egyaránt. A beépített faanyagban vagy bútorokban a károsító rovarok azért is rendkívül veszélyesek, mert a felszín alatt rágnak, és jelenlétükről legtöbbször csak kirepülés után, az apró nyílások alapján értesülünk.

 

Megelőzése

A farontó rovarok elleni védekezés rendkívül nehéz. Különböző folyékony- vagy gázhalmazállapotú védő (mérgező) szerekkel valósítható meg. Eredményesebben járhatunk el a rovarkárok megelőzésében a faanyagok kérgezésével, szakszerű tárolásával, gyors feldolgozásával, gőzölésével, szárításával.

 


 

Kisméretű nyílással rendelkező, mély rovarrágás beépített tölgy anyagon

 

 

Betűzőszú károsítása

Szú által károsított luc