Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás, szállítás, osztályozás, feldolgozás folyamatában használt eszközöktől, szerszámoktól.

Mechanische Beschädigungen werden durch Geräte und Werkzeuge verursacht, die bei Fällen, Rücken, Holzausformung, Transport, Sortierung und Verarbeitung verwendet werden.

*

Mechanical wounds arise from equipment and machines used for approaching, harvesting, hauling, grading and processing trees.

 

 

Jellemzői

A gépi erdőművelési, fakitermelési technológiák sajnos nagymértékű mechanikai roncsolásokat is okoznak a törzsfák kérgén és olykor a fatestben is. Hasonló sérülést eredményez a csülkös vad (szarvas, dám, muflon) által okozott kéreghántás.

 

Meghatározása

A géppel, szerszámmal ejtett bevágás-roncsolás mélységét mérjük (lineáris méretével vagy a választék méretének hányadában adjuk meg).

 

Jelentősége

A sérülés mértéke befolyásolja a fatörzs felhasználhatóságát. A sérülés belső elszíneződést eredményez a fatestben, és fertőzési kaput biztosíthat a biotikus károsítóknak.

 

Megelőzése

A mechanikai sérülések elkerülése érdekében szakszerű, körültekintő, szervezett erdőművelést és fakitermelést kell végezni.

 


 

Friss mechanikai sérülés egy fakitermelésnél

Nagyméretű, gyógyuló mechanikai sérülés, széles kalluszpofákkal két oldalon

 

 

A sérülés helyén korhadásnak indult törzs

Mechanikai sérülés és korhadás keresztmetszete