A lombos fafajokban a fa természetes vegyi anyagainak bomlása következtében keletkezett felületi (2-5 mm mélységű) szürke, vöröses-barna vagy kékes-barna elszíneződés.

In Laubbäumen kann sich die Holzoberfläche 2-5 mm Tief infolge natürlichen, chemischen Zerfalls grau rötlich-braun oder bläulich-braun verfärben.

*

A superficial (2-5 mm deep) grey, reddish or bluish-brown discolouration in hardwoods, due to the decay of some natural chemicals.

 

 

Jellemzői

Szürke elszíneződés a légköri hatások következtében is előállhat, pl. a levegő oxigénjének hatására a fa felületén a cellulóztartalom oxidálódik és eleinte a fa megbarnul, később a világos színű fák elszürkülnek, a sötétebb színű fák pedig meghalványodnak. Ugyancsak elszíneződést tapasztalhatunk a frissen feldolgozott tölgyeknél, amikor a vágási felületen a csersav tartalom miatt a vas és a fanedvesség hatására kékes-fekete foltok keletkeznek. Hasonló jelenség figyelhető meg egyes trópusi fák (pl. afromozia) acél szerszámokkal történő megmunkálásakor.

 

Meghatározása

Az elszínesedett terület nagyságával határozzuk meg.

 

Jelentősége

Az elszíneződés mértéke befolyásolja a faanyag felhasználhatóságát. A felszíni elszíneződés (pl. szürkülés) a megmunkálás (gyalulás, marás, csiszolás) során eltávolításra kerül, így nincs gyakorlati jelentősége.

 

Megelőzése

A légköri hatásoktól óvni kell a faanyagot. A nagy csersavtartalmú fáknál speciális, ötvözött acélszerszámok alkalmazása javasolt.


 

Kékes-barna elszíneződés tölgyön

Csomó menti elszíneződés

 

 

Vöröses-barna elszíneződés