A gombás elszíneződéseknek a szijácsban és a faanyag felszínén három típusa van: penészesedés, kékülés és fülledés. A penészedés a faanyag felszínén jelentkező, a sejtfalakat nem bontó gombás elszíneződés.

Im Splint und auf Holzoberflächen gibt es drei Typen von Pilzbefall: Schimmelpilz, Bläue und Verstocken. Der Schimmelpilz verursacht ohne Zellwandzerstörung eine Verfärbung der Holzoberfläche.

*

There are three types of fungal stain, occurring in sapwood and on the surface of the wood: mould, blue stain and asphyxiation. Mould is a fungal stain on the wood surface that does not decay the cell walls.

 

 

Jellemzői

Rönk állapotú és feldolgozott faanyag penészgombák által történő részleges (foltos) vagy teljes benövése; általában csak a felszínre korlátozódik, további feldolgozáskor lekerül a faanyagról, szilárdságcsökkenést nem jelent. A penészfoltok a gombafajoktól függően különböző színűek, így pl. zöldek (Penicillum fajok), téglavörösek (Fusarium fajok), szürkék (Botrytis fajok) stb.

 

Meghatározása

A penészesedés mértékét a behatolás mélységével és az elszínesedett terület nagyságával határozzuk meg.

 

Jelentősége

A penészesedés kellemetlen fahiba, mivel a nedves, rosttelítettségi határ feletti anyagot támadja. Üzemi körülmények között gyakori jelenség a fűrészáru a láda- és rakodólap-elemek tömör rakatainál. Az élelmiszerek tárolására, szállítására használt termékeknél előfordulása nem megengedett.

 

Védekezés

Védekezés szellős tárolással, gyors tovább-feldolgozással lehetséges. Eltávolítása csiszolással, speciális drótkefékkel jelentős többletmunkát igényel.

 


 

Szürke penészfolt bükk bütüfelületén

Sárgászöld penészedés tölgy deszkán

 

 

Fehéres penészfoltok különböző deszkafelületeken