A kékülés a faanyag szijácsának károsodása, amely fenyő faanyagoknál okoz jelentős értékcsökkenést; szilárdságvesztést nem eredményez, csak esztétikai kárt.

Bläue befällt in erster Linie Splint von Nadelholz, und verursacht eine erhebliche kommerzielle Entwertung. Der Pilzbefall hat kaum eine Festigkeitsverringerung zur Folge, bewirkt nur einen ästhetischen Schaden.

*

Blue stain: A damage to the sapwood that causes significant value loss in softwood; there is no strength loss, only aesthetic damage; it appears in live trees due to the activity of decaying and stain fungi.

 

 

Jellemzői

Elsősorban fenyőfélék károsodása, de szórványosan előfordulhat lombos fafajoknál (pl. bálványfa, koto). Különböző tömlős gombák (kékfestő-gombák, Ophiostoma-félék) idézik elő, melyeknek hifái behálózzák a szijácsrészeket, és fénytörési jelenségek hatására zöldes-kékes-szürkés árnyalatú foltokat eredményeznek. Jellemzőjük, hogy a sejtfalakat nem támadják, a könnyebben lebontható tartalék anyagokkal táplálkoznak. A kékülés nem megy át korhadásba.

 

Meghatározása

A kékülés mértékét az elszíneződött felület nagysága és behatolási mélysége alapján határozzák meg.

 

Jelentősége

A kékült faanyag kevésbé telíthető és rontja egyes termékek esztétikai megjelenését. A szilárdsági tulajdonságokra nincs jelentős hatása (10-15 %-kal csökkenti az ütő-hajlító szilárdságot), így a szerkezeti faanyagokban is megengedett. Különösen veszélyes fahiba a Pinus fajoknál (pl. erdei- és feketefenyő)

 

Megelőzése

Módszerei:

ˇ                ősz végi, téli fakitermelés;

ˇ                a hengeresfa kérgezése, laza, szellős máglyázása, gyors feldolgozása;

ˇ                a fűrészáru hézagléces tárolása és a felületről a fűrészpor eltávolítása;

ˇ                a fűrészáru gyors, mesterséges szárítása;

ˇ                a fűrészáru rakatok védőszeres kezelése.


 

Kékülő fenyő fűrészáru

Kékülő erdei fenyő törzsdarab

 

 

Különböző mértékben kékült erdei fenyő deszkák egy rakatban