A fülledés a fatest szijácsrészének gombás elszíneződése, ami azonban folytatólagos korhadással jár együtt.

Verstocken ist eine Pilzverfärbung des Splintteils und weist auf einen Pilzbefall des Holzkörpers hin, der in fortlaufende Fäule übergeht.

*

Asphyxiation is a type of fungal stain to the sapwood that is followed by subsequent rotting.

 

 

Jellemzői

A fülledés a lombos fafajokra jellemző, színben eltérő (barnás, vöröses, fehér, fekete) csíkokkal, foltokkal valamint tilliszképződéssel jár együtt. A törzs tengelyével párhuzamosan terjed, és előrehaladottabb stádiumban fellépnek a korhasztó gombák, s így a szilárdsági tulajdonságok jelentősen csökkennek. Elsősorban szórtlikacsú fafajokra jellemző fahiba. A fülledési folyamat megindulásához elegendő már 10-15 % nedvességvesztés, és 10-30 oC közötti hőmérséklet.

A fülledésnek 3 fő stádiuma van:

ˇ                az első szakaszban kisebb-nagyobb halványszürkés vagy lilásbarna foltok (pontok) keletkeznek. Jellemző e szakaszra a tilliszképződés; (4 % a kihozatali veszteség)

ˇ                a második szakaszban a kisebb pontok (foltok) nagyobb kiterjedésű barnás, szürkésbarna elszíneződésekbe olvadnak össze; (28 % a kihozatali veszteség)

ˇ                a harmadik szakaszban kezdődik meg az elszíneződött részek erős kifehéredése, éles fekete vonalakkal határolt fehér-, sárgásszürke, csiszolt márványfelülethez hasonló rajzolat mutatkozik a vágáslapon. A márványosan fülledt anyagban már előrehaladt a sejtfalak elbomlása. A fülledés ekkor már átmegy korhadásba. (56 % a kihozatali veszteség)

 

Meghatározása

Rögzíteni kell a fülledés stádiumát, a fülledési szakasz hosszát (hengeresfa) vagy területi részarányát (fűrészáru, furnér). A besárgult, beszürkült fűrészáru felületen a fülledés általában nem észlelhető. A fülledés ellenőrzéséhez célszerű frissen fűrészelt, illetve gyalult felületet biztosítani.

 

Jelentősége

Az ipari feldolgozásban a bükknél van kiemelt szerepe, de fülledékeny a gyertyán, nyír, nyárak, juharok, hársak stb. fája is. Legkorábban április végén, májusban megkezdődik a bükk fülledése, ezt követi a gyertyán, majd júniusban a hárs, éger, nyír. A nyárak fülledésének kezdeti tünetei csak július-augusztusban jelentkeznek. A fülledt faanyag ipari felhasználhatóságát döntően a károsodási folyamat előrehaladottsága határozza meg. A fülledés gyorsan halad előre a törzs hossza mentén (havonta kb. 30 cm).

 

Megelőzése

Módszerei:

ˇ                ősz végi, téli fakitermelés;

ˇ                az erdőből, felkészítő telepekről való gyors kiszállítás, mielőbbi feldolgozás;

ˇ                a technológiai okokból elkerülhetetlen tárolásoknál (fűrész-, lemezüzemek rönkterein) a tavaszi, nyári időszakban biztosítani kell a rönkvédelmet (pl. permetezés vagy víz alatti tárolás, bütükezelés);

ˇ                a fűrészelt faanyag azonnali szellős (hézagléces) máglyázása.


 

Rosszul tárolt, gombák által megtámadott, fülledt bükk rönk.

 

Fülledt bükk rönk keresztmetszete

Fülledt bükk rönk hosszmetszete

 

 

Fülledt bükk rönk hosszmetszete

Fülledt bükk rönk hosszmetszete