A fűrészáru vetemedése (teknősödése, kajszulása) összefügghet a szakszerűtlen rakatkialakítással, valamint az intenzív szárítási és gőzölési menetrendek alkalmazásával.

Krümmung, Verwerfung, Schüsselung der Schnittware können durch eine unsachgemäße Stapelung sowie durch die Anwendung ungeeigneter Trocknungs- und Dämpfungsprogramme herbeigeführt werden.

*

Lumber warping (twist and cup) may be related to inexpert stacking as well as using intensive drying and steaming schedules.

 

 

Jellemzői

A vetemedésre a faanyag szerkezete is befolyással lehet, mint pl. nyomott-, csavarodott növésű fa. A laphosszban keletkezett alakváltozások, behajlások mennyiségétől függően megkülönböztetünk egyszerű és összetett vetemedést. A keresztirányú egyszerű vetemedést „teknősödésnek” nevezzük. Ennek oka a húr- és sugárirányú száradási zsugorodás közötti jelentős különbség. A hosszirányú vetemedések, kajszulások általában reakciófa (húzottfa, nyomottfa) jelenlétére utalnak.

 

Meghatározása

A választék hossz- ill. keresztirányban legnagyobb behajlásának mértékével adjuk meg mm-ben, vagy a választék hossz- ill. keresztméretének hányadában fejezzük ki. A szárnyas vetemedést vagy kajszulást a választék egyenes síktól való legnagyobb eltérésének mértékével mérjük mm-ben, vagy a választék hosszúsági méretének hányadában fejezzük ki.

Jelentősége

A fűrészelt választékok deformációi rendkívül kedvezőtlen fahibák, jelentősen csökkentik a termékkihozatalt és a faanyag felhasználhatóságát.

 

Megelőzése

A technológiai előírások betartása és szakszerű kivitelezése. Különösen fontos a faanyag szabályos rakatokban való tárolása és kíméletes szárítása, gőzölése.

 

A vetemedés változatai: a: egyszerű vetemedés laphosszban; b: összetett vetemedés laphosszban; c: vetemedés élhosszban; d:  keresztirányú vetemedés (teknősödés); e: csavaros, szárnyas vetemedés


 

Enyhe keresztirányú vetemedés

 

Egyszerű vetemedés

 

 

 

Teknős deszka

Egyszerű vetemedés laphosszban